“Пельмени“ са професорицом Биљаном Шурјанчев

U Rusiji su peljmeni najpopularnije jelo od mesa. Peljmeni su u Rusiju stigli iz Кine preko ugrofinskih naroda koji žive na teritoriji Rusije. Na jeziku naroda Кomi „pelj njanj“ znači „uho od hleba“. Upravo takav oblik imaju kuvani peljmeni, tj. komadići mesa ili ribe u tankom testu.

„Po čemu su peljmeni specifični?“, zapitaće se Italijani, koji se s pravom ponose svojim raviolama.

Specifični su po tome što sibirski način njihove pripreme obavezno podrazumeva duboko zamrzavanje (s tim što zamrzivač uspešno zamenjuje jakutski mraz od minus 40 stepeni), od koga meso dobija jedno izuzetno svojstvo: istovremeno postaje i suvo i sočno.

Sastojci:

Za testo: oko 700 g oštrog brašna; 2,5 dl vode; 1 jaje; 1 kašika soli i malo ulja.

Za fil: 1 kg mlevenog mesa(može mešano ili čisto(jagnjetina, svinjetina, junetina)); 1 veća glavica crnog luka; 1-2 čena belog luka; 1 jaje; so; biber. Прикажи још